Selalu orang masak 3 rasa..Tapi Cik Haza bagi nama 2 rasa..sebab nya masak tak cukup bahan..Rasa manis nya hilang sebab tak ada nenas..Jadi la rasa masam dan masin je..Tak cukup bahan pun tapi En husband cakap sedap..Kembang kejap bila orang puji...
Resepi asal ni ambil dari blog http://diarisedetiklebihfarisha.blogspot.my/2013/07/diari-resepi-ikan-3-rasa-yang-sangat.html?m=1
Bahan-bahan untuk kuah:
1 ulas Bawang besar
2 ulas Bawang putih
Halia agak2
2 sb Cili Kisar
( semua bahan di atas di blender)
1 biji tomato potong dadu
Nenas ( Cik Haza skip part ni)
2 batang Serai ditumbuk hujung
Sos Cili
Sos Tomato
Gula
Garam
1.Panaskan minyak, tumis bahan yang di blender sampai naik bau..
2.Masuk kan serai,tomato yang di potong dadu..
3.Agak2 tomato layu..masuk kan sos cili,sos tomato,garam dan gula ikut sedap rasa..
4.Kalau kuah nampak sikit tambahkan air bagi banyak dan biar kan sekejap bagi kuah pekat sikit..
4.Kalau kuah nampak sikit tambahkan air bagi banyak dan biar kan sekejap bagi kuah pekat sikit..
5.Bila kuah dah masak dan rasa dah umphhh bole la letak atas ikan yang digoreng garing..
No comments:
Post a Comment